ETİYA’dan paylara anında ekip
Yetenekleri çekmek için ‘Digitalists Here’ ve ‘Arkadaşını Getir’ gibi farklı uygulamalara imza atan şirket, hisse paylaşımından çalışan bağlılığına yönelik NFT ödüllerine kadar fark yaratan birçok uygulamaya sahip. İki yıl üst üste Great Place to Work ödülüne layık görülen şirketin İnsan ve Kültür Müdürü Yaprak Yazgan Telliçi, “Gençlerin fikirlerine önem veriyoruz, herkesi dinleyerek şirketteki inovasyon kültürünü destekliyoruz” diyor. sıra.
Türkiye’de 200.000 civarında yazılımcı olduğu düşünülüyor. Bu oran Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Şu anda Türkiye’nin yazılımcı ihtiyacı çok yüksek. Pandemi sonrası şirketlerde dijital dönüşüm projeleri hız kazandığında ve beyin göçü düşünüldüğünde yazılımcı bulmak çok daha zor olacak. Bilişim şirketleri bugünlerde kalifiye eleman bulmak için çok çalışıyor.
Bilişim şirketi Etiya, beyin göçüne rağmen çalışan sayısını her yıl artırarak hızla büyümeye devam ediyor. 3 kıtada 7 farklı ülkede 1514 çalışanı bulunan şirket, büyük oranda bilgisayar ve yazılım mühendisleri istihdam etmektedir. Şirket, daha fazla genç yeteneğe ulaşmak için ‘Dijitalciler burada’ sloganıyla Temmuz 2021’den bu yana ‘Etiya Akademi’ adı altında bir program yürütüyor.
Etiya İnsan ve Kültür Müdürü Yaprak Yazgan Tellici, program hakkında şu bilgileri veriyor: “Dijital bölümlerden mezun olanları ön eleme yaparak kadromuza dahil ettiğimiz bir eğitim programı oluşturduk. Bu programda, katılımcıları eğitimleri başlar başlamaz Etiya kadrosuna alıyoruz. Bir çalışanın aldığı ücretler ve yan haklar gibi tüm haklara sahiptirler. 8-10 haftalık eğitimlerin ardından 300’den fazla yeni mezunu bu programla ikinci bir eleme sürecine girmeden kadromuza kazandırdık.”
‘ARKADAŞINIZI İŞE GETİRMEK’
İşe alımların yoğun bir hızla devam ettiğini söyleyen Yaprak Yazgan Tellici, bu dönemde sahada insan kaynağı bulmanın çok zor olduğuna değinerek, “Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden Anadolu’ya tüm dijital mezunlarına kapımız açık. üniversiteler.”
Etiya, yazılım geliştiricileri bulmak için ‘çalışan referans uygulaması’ da yapıyor. Yani Etiya’da çalışan biri, arkadaşını şirkete tavsiye ettiğinde ve işe alınan kişi şirkette 6 ayını doldurduğunda, tavsiyeyi yapan çalışan ödüllendiriliyor.
Elbette iş sadece doğru çalışanı gerçek yerde istihdam etmekle bitmiyor. Bilişim sektöründe kalifiye eleman bulma konusunda yoğun bir rekabet ve beraberinde gelen hızlı bir çalışan sirkülasyonu vardır. Şirketler çalışanları birbirine bağlamak için çeşitli uygulamalar yapıyor.
‘EN İYİ İŞVEREN SEÇİLDİ’
En iyi işyerlerini ödüllendiren Great Place To Work tarafından iki yıl üst üste “Great Place to Work Sertifikası”na layık görülen Etiya, “Türkiye’nin En İyi İşverenleri™ 2023” listesinde 1.000 çalışan kategorisinde yerini aldı. yada daha fazla. insan kaynakları uygulamalarıyla öne çıkıyor. Yarattığı inovasyon kültürü ve yüzde 40’lara varan kadın çalışan oranıyla şubesinde fark yaratan şirket, çalışan bağlılığını artırmak için bir dizi uygulama gerçekleştiriyor. Aksine mentorluk da bu uygulamalardan biridir.
Şirketin yaş ortalaması 30 olmakla birlikte 50’li ve 60’lı yaşlarında çalışanları da bulunmaktadır. Bu nedenle şirket mentorluk yani gençlerin kıdemli çalışanlarına mentorluk uygulaması yapmaktadır. Gençlerin yöneticilerin bakış açısını görmeleri, onları bire bir dinlemeleri ve ihtiyaçlarını birinci ağızdan duymaları hedefleniyor. Bu uygulamaya şirketin CEO’su Aslan Doğan dahil tüm yöneticiler katılmaktadır. Peki gençler ne istiyor? Telli bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Gençler daha sağduyulu bir şirket istiyor. Neyi niçin yaptıklarını görmeleri ve yaptıklarını sorgulamaları gerekiyor. Yani ezbere iş yapmak istemiyor. Neye hizmet ettiğini görmek istiyor. Şirket hedefinin ne olduğunu, nereye ulaşmak istediğini ve nasıl bir bütünün parçası olabileceğini bilmek ister. Aidiyet böyle güçlenir.”
‘SOSYAL AKTİVİTELERİ ÖNEMSİYORUZ’
Hibrit ve tamamen uzaktan çalışmanın hakim olduğu şirkette çalışanlar arasındaki sosyalliği artırmak için her üç ayda bir tüm ofislerde düzenlenen happy hour’lardan kahve molalarına, yaza merhaba partilerinden tüm şirketin bir arada olduğu yıl sonunda düzenlenen etkinliklere kadar. teknoloji sohbetlerinin yapıldığı teknoloji sohbetlerinden takım çalışmasını destekleyen kulüp etkinliklerine kadar bir araya geliyor. birçok etkinlik yapılıyor.
‘HİSSE PAYLAŞIM PROGRAMI BAŞLADI’
Etiya, performansıyla fark yaratan ve gruba değer katan çalışanlar için farklı ödül programları da uygulamaktadır. Bunlardan en dikkat çekeni ReWallet adı verilen çalışan paylaşım programıdır. Etiya, şirketteki %6’lık hissesini çalışanlarına ayırmış ve çalışanlarını benzersiz bir puan sistemi ile bu programa dahil etmiştir. Çalışanların kıdemlerine, performanslarına, yıl içinde katıldıkları eğitim sayısına ve fark yaratan başarılarına bakılarak puan alır. Bu puanın büyüklüğüne göre makul bir süre sonra şirketin küresel büyüme kararına bağlı olarak çalışanlar önemli bir değere sahip olacaktır. Etiya’nın çalışanlarına verdiği önemi de gösteren bu program, çalışanları tarafından büyük ilgiyle karşılandı.
Etiya, hisse paylaşım programı dışında çalışanlarının başarılarını NFT ödülleri ile de taçlandırıyor. 2023 yılında yayınlanan ilk NFT koleksiyonunda yer alan her bir parça, farklı kategorilerdeki performansıyla fark yaratan ve belli bir kıdeme sahip olan çalışanlarının beğenisine sunuldu.
‘DEĞERLERİMİZ İÇİNDE YENİLİKÇİ DEĞERLER VAR’
Şirket olarak değerlerinden birinin inovasyon olduğunu ve yarattıkları bu inovasyon kültürlerinin Great Place To Work’te vurgulandığını söyleyen Tellici, “’Etiyalı Olmak’ dediğimiz bir dizi değerlerimiz var. Şirkette yönetici konumundaki arkadaşlarımızla birlikte bu maliyet setini birlikte belirledik ve ‘Etiyalı Olmak Nedir’i birlikte belirledik. Bu çalışmada her yeni arkadaşımızın oryantasyon ve eğitim içeriklerinde insan odaklı, yenilikçi, iddialı ve analiz odaklı olmanın maliyetlerini dikkate alıyoruz.
Çalışanların inovasyonu destekleyecek görüş ve önerilerini dikkate alırız. Kendi bünyemizde geliştirdiğimiz görüş-öneri platformu modülümüz de bunu pekiştirmektedir. Her çalışan kendi fikrini ve önerisini açıkça dile getirip sunabilir. Bu kapsamda yenilikçi ve fark yaratan fikirler sunan çalışanları ödüllendiriyoruz. Bu şekilde, potansiyel yenilikçi teklifleri de teşvik ediyoruz.
GENÇLERE TAVSİYE
Gençlere staj yapmalarını ve kendilerini geliştirmelerini tavsiye eden Yaprak Yazgan Tellici, şunları sunuyor: “Dünya çok hızlı gelişiyor. Şube çok hızlı değişiyor. Bu yüzden sadece sınıfa gitmek ve iyi notlar almak yeterli değildir. Zorunlu stajları tamamlamak bile yeterli değildir. Ve tabii ki bilgiye ulaşabilecekleri ortamlar da eskiye göre çok daha kolay ve daha fazla. Bu nedenle, sadece teknik olarak değil, kişisel olarak da kendilerini olabildiğince geliştirmek için ellerinden geleni yapmalıdırlar. YouTube’da bir TEDx videosu izlemek, bir podcast serisini dinlemek veya teknik olarak makul platformları takip etmek olabilir. Ayrıca stajlarında kendilerinden isteneni aşan çıktılar da üretmeleri yani ‘fark’ yaratmaları gerekiyor. Özellikle yazılım departmanı için İngilizce bilgisi olmazsa olmazdır.”