Haber

Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi yönetim planı paydaş toplantısı yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, “Cumhurbaşkanımızın eşi Emine’nin başlattığı sıfır atık gibi projelerle 2053’te sıfır atık hedefliyoruz” dedi. söz konusu.

Suver, Foça Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi yönetim planı paydaş toplantısında, doğa bozulursa onu eski haline getirmek için 500 milyon yıl gerektiğini söyledi.

Dünyadaki kıt kaynaklar terbiyesizce kullanılırsa yarın kullanılabilecek yeni kaynaklara ulaşamama problemiyle karşı karşıya kalacaklarını belirten Suver, “Sıfır atık gibi projelerle 2053’te sıfır atık hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine’nin başlattığı proje başarıyla uygulanıyor. Artık çöpü değil, hammaddeyi atıyoruz. Gelecekte atıkların neredeyse tamamı değerlendirilecek ve geri dönüştürülecek.” ifadeleri kullandı.

Türkiye’nin doğal dengenin korunmasından en çok sorumlu ülke olduğunu belirten Suver, “Ülkemiz Asya’dan Avrupa’ya kadar uzanıyor. Bir yanda Karadeniz, diğer yanda Akdeniz. Türkiye’nin bu küçük coğrafyasına baktığınız zaman , bir kıtada göremeyeceğiniz son derece zengin flora ve fauna var.Onlar da kendi aralarında yarattıkları ekolojide yaşıyorlar.” dedi.

Suver, hem Türkiye hem de dünya insanlığı için ülkedeki tarihi ve doğal değerlerin yaşatılması görevini üstlendiklerini kaydetti.

“Öncelikle çevremizi koruyacağız”

Ülkenin kalkınması için enerjiye ihtiyaç olduğunu belirten Suver, şunları kaydetti:

“Güneş ve rüzgardan enerji üretiminde büyük mesafeler kat ettik ve geliyorlar. Bugün dünyanın karşı karşıya olduğu iklim değişikliği ve çevre felaketlerinde Türkiye’nin katkısı gelişmiş ülkelere göre çok az. Asıl günah onların boyunlarında. saf güç için planlarımız var. Her şeyden önce çevremizi koruyacağız.” . Bu çalıştayda da farklı fikirler ortaya konulacak. Bunun kesinlikle uygulanması gerekiyor.”

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, doğal çevre üzerinde artan baskı nedeniyle özel alanlara yönelik plan ve politikalar üretilmesi gerektiğini belirtti.

Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin deniz ve Nil kaplumbağalarının yuvalama alanı olan plajları ile önemli olduğunu belirten Uçan, “Bu alan eşsiz bir yaşam döngüsüne sahip, birçok türü, Ülkemizde en çok beğenilen turizm olanakları, zengin ve çeşitli tarımsal üretim.” sözlerini kullandı.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Fethiye-Göcek bölgesinin doğal, tarihi ve kültürel değerleri ile sosyo-ekonomik yapısının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için yürütülen çalışmaların değerli olduğunu belirtti.

Tavlı, Muğla’nın tarihi ve kültürel varlıkları, eşsiz doğal güzellikleri, 1480 kilometrelik sahili, koyları, körfezleri ve mavi bayraklı plajlarıyla öne çıktığını kaydetti.

Konuşmaların ardından proje koordinatörü Mustafa Tel.

Toplantıya Fethiye Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, kurum müdürleri, oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu